SRĐAN PORUČUJE IZ NJEMAČKE: Ne pada mi na pamet da se vratim u Srbiju i rintam za 30.000! Uskoro će se u njemačkim bolnicama GOVORITI NAŠ JEZIK!

14

Osim šest puta veće plate, srpske ljekare i medicinsko osoblje u Njemačkoj dočekuju i radna mjesta na kojima imaju dovoljno potrošnog materijala za rad, poštovanje kolega i pacijenata, dobro plaćeni praznici i prekovremeni rad, što su sve razlozi zbog kojih niko ko jednom ode više ne želi da se vrati u Srbiju, kaže za Kurir Srđan Josimov, medicinski tehničar iz Beograda.

14
Josimov je u avgustu prošle godine Dom zdravlja na Zvezdari zamijenio poslom u Hamburgu.

– Ne pada mi na pamet da se vraćam u Srbiju. Tamo sam rintao za platu od 30.000 dinara, a kad sam došao u Hamburg, dobio sam platu 1.300 eura neto. Prije mjesec i po dana sam se preselio u Frankfurt, gdje u jednoj privatnoj firmi radim na njezi bolesnika u kući i bez prekovremenog rada zarađujem između 1.500 i 1.600 eura mjesečno. Ovdje ne može da se desi da vam neko kaže „Alo, ti“ ili „Ej, bre“, niti medicinsko osoblje može da uvrijedi pacijenta. Na početku mi je bilo neprijatno kad mi pacijent zahvali za nešto što mi je bila dužnost da uradim, jer za 10 godina rada u Srbiji skoro da nisam čuo hvala – priča Josimov.

15
On za stanje zdravstva u Srbiji krivi isključivo državu.

– Država je kriva za sve, za malu platu, za to što su pacijenti agresivni, što je medicinsko osoblje neljubazno. Ovde sam shvatio da sve zavisi od države, pošto je čovjek svuda isti, samo je pitanje da li može ili ne može da radi neke stvari. Ovdje je bolja i higijena, imamo dovoljno rukavica, maski, gaza, zavoja, a kad su pacijenti infektivni, koristimo jednokratne kecelje da se ne bismo zarazili. Zato će se u Njemačkoj u bolnicama uskoro govoriti srpski koliko nas ima – ističe Josimov.

(Kurir)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *