Da li je Beograd mesto gde stranci “loču, krkaju i seksaju se” za male pare: Tvit Siniše Kovačevića zapalio internet

lo1

– Treba li ti takav turizam? – citirao je poznati dramaturg

Srpska prestonica je za Novu godinu bila puna stranaca, ali to nije baš svima dopalo.

lo1

Povod za ovu priču je poruka na Tviteru srpskog dramaturga i profesora Akademije umetnosti Siniše Kovačevića, koji je napisao:

– To što u Beograd dođe, dođe da jeftino je*e, loče i krka. Nije tu zbog muzeja, lepote trgova, festivala. Treba li ti takav turizam, prestonice? Citat – citirao je Kovačević, što ne znači automatski da deli ovaj stav.

Ova poruka je zapalila internet i izazvala polemiku među Srbima. Da li smo mi zaista “evropski Tajland?” Da li zaista služimo strancima da dođu kod nas da se ižive za male pare, a potom odu i pričaju najgore o nama? Ili, da nas u najmanju ruku ismevaju? Čak i da nam se ne rugaju, sigurno da ovakve negativne konotacije Srbiji nisu potrebne. Ali da li smo mi uopšte u poziciji da biramo?

Istina je, možda, i na jednoj i na drugoj strani. Iako još nema zvaničnih podataka koliko je stranaca bilo za Novu godinu u Beogradu i koliko su para ostavili, pred doček se spekulisalo da će se u Srbiji od stranih državljana sliti suma od 24 miliona evra.

lo2
Pa, sad, da li će oni za te pare da “krkaju”, imaju seks, ili loču, njihova je stvar. Nisu oni krivi što je Srbija, za njihove standarde, jeftina zemlja.

A, tačno je i da bi bilo mnogo lepše kada bi stranci dolazili u Srbiju da gledaju muzeje, prirodne lepote, izložbe, razne kulturne manifestacije… Ali Srbija i Beograd još nisu na evropskoj kulturnoj mapi bar kad je u pitanju mas-turizam.

Na stranu ova priča o tome da li je dobro da imamo takav turizam ili ne, teško da ćemo se ikad složiti oko nečega, kao narod. Čini se da bi Srbi, kada bi se polemisalo o tome da li treba da se uveze kuga ili ne, pola glasalo “za”, a pola “protiv”…

Šta vi mislite o ovome? Ostavite odgovore u komentarima, jer stalo nam je do vašeg mišljenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *